Mitä hauskaa joulumuori tekee kesällä?

Metsään tonttujen kanssa etsimään metsämarjojen kukkia

Alkukesästä lähdemme metsään tutkimaan metsämarjojen kukintapaikkoja sen takia, että tietäisimme poimintapaikat ennen metsäneläimiä. Metsä ja sen viereinen suo on minulle ja tontuille hyvinkin tuttu.

IMG_3303

Suppalampi ja hillasuo näkyvät tikkusuorien männynrunkojen välistä Rokuan virkistysalueella kansallispuiston tienoilla.

Pakkaamme aamuvarhaisella tontuille ja minulle eväsreppuun kamerat, juomat ja pussilliset pähkinöitä (ei linnuille). Myös puhelin on tarpeellinen, jos joulupukki sattuisi soittamaan tai, jos me eksyisimme metsään.

Suomalaisissa metsissä puhelin kuuluu yleensä hyvin ainakin korkeilla paikoilla, joten siellä on turvallista liikkua, kun muistaa joukon sääntöjä (joita en tällä kertaa kerro).

IMG_0410

Joulumuorina kuvaan aina ja kaikkialla, missä tonttujen, joulupukin tai porojen kanssa liikun. Kiitos Valokuvaaja-tonttu!

 

Kävelemme pitkin metsää poluilla, jota suositellaan yleensä sellaisissa metsissä joissa on paljon kävijöitä. Metsässä on rutikuivaa, koska ei ole satanut sitten lumen sulamisen.

- Joulumuori, tuolla on lunta, sanoo Pikkutonttu. - Sehän on palleroporonjäkälää, korjaa Isotonttu.

IMG_3300

Tämä on "kesälunta", palleroporonjäkälää. Jäkälän kasvaminen kestää jopa 80 vuotta, joten kohdellaan sitä kunnioituksella.

Kerron tontuille, että poronjäkälä (Cladonia stellaris) kasvaa hitaasti, jopa 80 vuotta, joten sitä pitää kohdella hellästi.

Tontut eivät lähde juoksentelemaan jäkäläkankaille, kuljemme vain merkityillä polulla (luonnonrakkaus). Askeleen alla poronjäkälä rutisee ja murenee.

- Missä viivyt sade?

Kerron tonttulapsille, että olemme joskus ruokapöydässä tarjonneet Korvatunturilla friteerattua jäkälää.

Niitä kyllä naurattaa, kun ne muistavat, että paistoin rasvassa eli friteerasin joulupukille jäkäläannoksen. Ne vain katsoivat uteliaina, kun joulupukki söi porojen ruokaa (kaikkea sitä kuuleekin).

 

IMG_9660

Metsässä on mustikanvarpuja, joissa vaaleanpunaisia kukkia. - Tulkaa tänne kuvaamaan, tontut! Kiitos Valokuvaaja-tonttu!

Etsimme metsästä marjojen kukkia

- Joulumuori, täällä on Myrtillus Myrtillus, huusi Tiedetonttu. (oikeasti Vaccinium myrtillus)

- Harvoin valokuvaajat muistavat ottaa kuvia mustikan kukista.

Metsäpolulla kannattaa yleensa kulkea rauhallisesti, koska silloin huomaa paremmin esimerkiksi mustikan hennon vaalenapunaiset kukat ja vaaleanvihreat lehdet. Niitä oli nytkin valtavasti, kun silmä tottui metsän väreihin.

Mustikkapaikkamme heinäkuussa (ellei halla puraise mustikan kukkia)!

IMG_3294

Mustikan pinkit, vaaleanpunaiset, hennon violetit kukat ja vaaleanvihreät pikku lehdet kaunistavat ajatuksetkin. Tontunpunaista, ehkä!

Hiekkaiselta harjulta näkyy alhaalla maastossa pieni suppalampi ja hillasuo. Keskellä lampea, pienellä saarella, pesii lokkipari, joka tervehtii meitä liitelyllä(vihaisena) ja laululla (kirkumisella). Valokuvaajatonttu kuvaa lintuja pitkällä putkellaan (objektiivi).

IMG_3354

Lokki hautoo munia pesässään. Toinen lokki kierteli meitä vihaisena (suojeli hautovaa puolisoaan).

- Hillankukkia! Varokaa, ettette tallaa niitä! Rubus chamaemorus 

IMG_3348

Hillankukkia, lakankukkia ja muutavia mustikankukkia suon laidalla Rokualla.

Kaikki ovat heti paikalla suon reunalla ja ottavat kännykällään kuvia paikasta, jonne ne heinäkuussa suuntaavat hillaämpäreiden kanssa. - Muistakaa, että ei paljasteta paikkaa kenellekään (hah!).

Suomessa kaikki haluavat säilyttää marjapaikat omana tietonaan onhan marjastus on tontuillekin oikea urheilulaji, jonne tontut iloisena (eivät) lähtevät.

Metsän kosteilla paikoilla on suopursun kukkia. Ne huumaavat tuoksullaan myös tontut, mutta eihän niistä kukista mitään marjoja tule. Muistutan, että suopursu on varpukasvi, jota ei saisi poimia ilman maanomistajan lupaa.

Kansallispuistoista voi poimia vain sieniä ja marjoja. Luonnonvarakeskus vastaa tonttujen kysymyksiin kaikista metsän antimista.

Kodalle evästauolle!

Tontut kiiruhtavat polkua pitkin tutulle kodalle, jossa on kiva syödä lohivoileivät mehun kera (tonttujen ruoka) hyttysiltä (lintujen ruoka) piilossa.

IMG_3187

Suopursu kukkii kosteissa suomalaismetsissä keväisin. Kanervakasvin tieteellinen nimi on Rhododendron tomentorum ent. Ledum palustre. Järvellä on hauska nimi, Saarinen!