Asiakaskokemus juna-bussi-matkalta Joulupukin Pajakylään

Kuvausmatkalle Kempeleestä Rovaniemen Pajakylään

Video vuoden 2017 joulunavauksesta. Katso!

Pajakylän vetonaulana Rovaniemella olivat vuoden 2017 joulukauden avaustapahtumassa hymynaamaiset lumiukot ja tekoturkisasuinen jääkarhu. Pakkassäässä ei voitu tehdä omia lumiukkoja, mutta selfien kuvaaminen onnistui, jos puhelimessa riitti akkuvirtaa.

– Älä liukastu! sanoi virkailija Kempeleen lumipeitteisellä asemalla ennen Rovaniemen junaan hyppäämistä, kun juoksin vimmatusti kohti vaunua numero 59, joka kuitenkin oli juuri asemarakennuksen kohdalla.

Kaikki InterCity-junat eivät pysähdy Kempeleessä, joka kokemukseni mukaan on hyvä tarkistaa eri verkkosivuilta.

Matka Joulupukin Pajakylään taittui junalla ja bussilla

fullsizeoutput_11313

Pajakylä oli erityisen kauniina, tosin kylmänä, sinisen hämärän aikana.

Junassa oli paljon turisteja. Mukava ja rauhallinen matka Oulusta Rovaniemelle kesti noin kaksi ja puoli tuntia. Laukussani oli ruisleipävoileipiä, koska kokemukseni mukaan matkalla kannattaa syödä muuta kuin herkkuja.

Veturilaisen etuna olisin junan ravintolassa saanut ison kahvin pienen kahvin hinnalla, mutta veturisovellus ei auennut kassalla oikeasta kohdasta. Kenties verkon puuttumisen vuoksi, joten ostin pienen kahvin pahvimukissa ja kiikutin sen paikalleni junanvaunuun, vaikka tiesin, että kahvin tuoksu leviäsisi ärsyttävästi kanssamatkustajien sieraimiin.

Olin jättänyt kotiin painavan termospullon täynnä maitokahvia, ja parit kahvit päivän aikana olisivat maksaneet 5 euroa. Olisin halunnut ostaa lipun ykkösluokkaan, josta saa ilmaista kahvia. Lehdetkin voi lukaista maksutta. Tässä junassa sitä ei kuitenkaan ollut.

Eläkeläislippu on 20 % halvempi, joten erotuksen voisi käyttää ostamalla paikka extra-luokassa, jossa ruuhka-aikoina on rauhallisempaa matkustaa.

Viimeaikaiset matkakokemukseni junassa

Viimeaikaiset kokemukseni junassa ovat silti olleet mukavia, yöjunasta lähtien, mutta joka matkalta saa uusia kokemuksia. WC:n siisteysaste vaihtelee eri junissa ja eri vuorokaudenaikoina. Sen verran vessajuttu arsytti, että laitoin vessakuvan Youtube-videolle, jonka sitten kuitenkin poistin.

Twitterissä ehdittiin toivottamaan minulle hyvää talvea videon julkaisun jälkeen. Ajattelin ihan vain nätisti parantaa maailmaa. Verkossa on nyt kiltimpi YouTube-video VR:n asiakaspäällikölle korjattuna asiakaskokemuksena.

Junan matka Rovaniemelle viivästyi varttitunnin Oulusta lähdön jälkeen lumen aiheuttaman teknisen esteen vuoksi, josta me matkustajat saimme kuitenkin heti tiedon.

Juna kiemurtelee toisin kun etelän junat, koska rata ei ole tikkusuora. Ikkunasta näkyy lumikuorrutettua puustoa ja pensaikkoa. Mikä sen kauniimpaa! Harmaan eri sävyt kuuluvatkin Suomen talveen, joka matkalla pohjoiseen muuttuu kaamoksen väreiksi, yhä sinisemmiksi sävyiksi.

Bussit odottavat myöhässä saapuvaa junaa

fullsizeoutput_112c9

Hyvät kyltit, vaikka näidenkään avulla ei turisti aina selviä

Konduktööri kertoo bussien jatkoyhteyksistä Rovaniemeltä pohjoiseen. Bussit odottavat Tunturi-Lappiin suuntaavia junamatkustajia. Pian saatetaan olla perillä Rovaniemen rautatieasemalla, koskapa vaatteet rupeavat kahisemaan matkustajien valmistautuessa jatkamaan matkaansa rautatieasemalta seuraavaan etappiin.

Matkustavat suomalaislapset on puettu asianmukaisesti talvisäähän, koska meillä on kokemusta talvipukeutumisesta ja paleltumisista.

Junalta menisin pian bussiin, joka veisi Santa Parkin ohi Santa Claus Villageen, noin 8 kilometrin päähän.

Piipahdan asemarakennuksessa, josta etsin tarvittavaa tietoa päästäkseni Pajakylään. Kysyn toisilta turisteilta, käykö pankkikortti bussissa, jota ei ole tullut, mutta jonka otaksun kuitenkin kohta tulevan kuten vuosi sitten Pajakylän reissullani. Kukaan ei tiedä.

Paikallisbussi oli odottanut aikataulussaan saapuvaa junaa. Nyt tulimme myöhässä. Ryhmä suomalaisia, luullakseni koulutusmatkailijoita, palelee hienoissa asuissaan odottaessaan taksia, jota ei näytä tilaamatta tulevan. Olemme pohjoisen talven armoilla heti junasta päästessämme.

Kysyn linja-auton kuljettajalta asioita. Hän tietää, että Santa Parkin bussi tulisi kohta. Suunnittelen ääneen jo seuraavaa matkaani Oulusta Pudasjärven ja Ranuan villieläinpuiston kautta Joulupukin Pajakylään.

Pajakylän bussi lähinnä turisteja varten

IMG_3053

Lontoon lähistöltä olevan perheen talvivaatteet olivat onneksi matkalaukuissa odottamassa.

Bussipysäkki täyttyy pian iloisista turisteista, joiden joukossa on myös pieniä lapsia ja koululaisia vanhempineen. Otan valokuvia kirkasvärisistä repuista. Kysyn jonossa olevalta perheenisältä, mistä perhe on Rovaniemelle tullut. – Lontoon lähistöltä.

Mainitsen olleeni au pairina kauan sitten Golders Greenissä, Pohjois-Lontoossa.

Isä ja äiti suostuvat kertomaan matkastaan videolla. Nice! Kerron heille suomalaislasten talvipukemisesta. Heidän lämpimämmät vaatteensa ovat vielä matkalaukuissa, koska matkalla oli sattunut myöhästymisiä ja muuta yllätyksellistä.

Bussi täyttyi  ja maksoin 3,90€ matkalipusta Santa Claus Villageen. En ostanut edestakaista lippua, vaikka se olisi ollut hieman halvempi matkaa kohti. Sama kysymys esitettiin bussissa vuosi sitten. Varmaan joku ostaa etukäteen, mutta lippuhan voi olla paluumatkan aikaan hukassa.

Santa Parkin pysäkiltä tuli bussiin nuori nainen, joka harmitteli jääneensä väärällä pysäkillä pois aikaisemmasta bussista ja joutui kylmissään odottelemaan meidän bussiamme. Hän sanoi toisille turisteille, että ei kannata jäädä Santa Parkin pysäkillä pois, vaan jatkaisimme varsinaiseen Pajakylään odottamaan klo 16 alkavaa joulunavausta.

Olisi mukava saada kommentteja videoihin kiinankielellä, joten tarjouduin hänelle oppaaksi. Vierailu Pajakylään tulisi olemaan kiinnostavampi kahdestaan.

Pääsimmekin erikoisvieraina joulupukin luokse istumaan ja keskustelemaan. Vieras otatti virallisen valokuvan joulupukin vieressä parinkympin hintaan.

Näytin hongkongilaisvieraalle omia kiinnostuksen kohteitani kuten poroajelua ja ostospaikkoja. Kuvasimme aluetta, ja istuimme ravintolaan nauttimaan lounasta, kaverini hampurilaista ja minä porokeittoa, jonka palanpainikkeeksi oli laitettu pari sydämenmuotoista leipää.

Pian saisin myös kuulla ihanan yllätyksen.

Ruokaillessa ei ole ainakaan lähipiirin nuoren henkilön mukaan erityisen fiksua tarkastaa kännykkää, mutta tein sen kuitenkin erään uutisen toivossa. Olimme juuri saaneet toisen lapsenlapsen!

Paluumatkalle täpötäydessä kaupunkibussissa

Vaikka asiakaskokemus matkalla junasta bussilla joulupukin pajakylään ja takaisin sisälsi lukuisia toisistaan riippumattomia hetkiä, olivat ne kuitenkin juuri tämän pakkaspäivän tapahtumia.

Pajakylästä lähtö aiheutti hässäkkää heti joulunavauksen päättymisen jälkeen, koska monet turistit kiirehtivät samalle bussipysäkille pajakylän myymälöiden eteen.

Mitenkähän ehtisin edes junaan, joka lähtisi reilun tunnin päästä? Bussiin tunkevat turistit eivät alussa ymmärtäneet jonotussysteemiä. Keskustelukumppani jonossa kertoi toimivansa matkailualalla paikkakunnalla ja on jo vuosia toivonut selkeämpää opastusta pajakylän vierestä lähteville busseille myös turistien takia.

Lapissa on kaamoksen aikana kyllä ymmärtääkseni totuttu ottamaan huomioon pimeän ja kylmän vaikutus ihmisen toimintaan. Turistin toimintaa sen sijaan on aika vaikea ennustaa!

Jostain Pajakylän tienoilta olisi lähtenyt ilmainen bussikuljetus Rovaniemen keskustaan, kun nyt matkailuhenkilö maksoi itse oman ja kahden lapsensa matkan. Bussipysäkeistä ei näyttänyt olevan riittävästi tietoa tai se ei saavuttanut bussimatkustajia.

Valtatien toisella puolella oleva bussipysäkki hämmensi ainakin niitä, jotka sen näkivät pimenevässä pakkassäässä, mutta keskustelujen aikana selvisi sen olevan pitkänmatkan autojen pysäkki.

En ole aikoihin matkustanut niin täydessä city-bussissa kuin tällä kertaa. Pakkauduimme tiiviisti pystyasentoon, kuten ystävällinen kuljettajatar kehotti. Hän kertoi myös ulosjääneille matkustajalle pian tulevasta seuraavasta bussista.

 

Matkanjärjestäjien huolehdittava paremmin pakkaspukeutumisen tiedottamisesta

Istun paluumatkalla Rovaniemeltä natisevassa  junassa raiteiden päällä menossa Kempeleeseen, jonne juna tietääkseni tällä kertaa pysähtyy.

Saan nähdä papan iloisen naaman etukäteen saadusta joululahjastamme, vastasyntyneestä poikavauvasta. Luullakseni tämä vauva puetaan talvisäälläkin kunnolla, toisin kuin jotkut turistien pikkulapset ja isommatkin lapset, Rovaniemellä, joulupukin pajakylässä joulunavauksessa 2017.

Matkanjärjestäjien tulee ottaa huomioon Suomen sääolot ja valistaa matkan ostajaa yksinkertaisella opastuksella ja vanhempien velvollisuudella huolehtia lasten säänmukaisesta pukemisesta.

IMG_3195

Näillä lapsilla on asianmukaiset talvikamppeet.

http://www.visitrovaniemi.fi/fi/

rovaniemi paikallisliikenne lippujen hinnat

https://www.matkahuolto.fi/aikataulut-ja-liput/bussiaikataulut/#.WjZusrZDzVo

https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Liikenne/Talviaikataulu-2017–2018

Aikataulut ja reitit